Kültür-sanat forumu

0
1129

Abhazya’nın ev sahipliğinde gerçekleşen forumda etnomüzikolog ve folkloristler bir araya geldi.

Uluslararası Pratik Bilim Forumu, Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı bünyesindeki Tarihi Sanatlar Enstitüsü ile Abhazya Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün işbirliğiyle 14-21 Eylül 2020’de Sohum’da düzenlendi.
“Geleneksel sanatlarıyla, kültürleriyle Kuzey Kafkasya: Etnik sanatlar çerçevesinde kahramanlık ve savaş temalı tüm sanat dallarındaki önemi ve yeri” konulu forumun öne çıkan özelliği, ilk kez pek çok etnomüzikoloğu, folkloristi bir araya getirmesiydi. Bu proje kapsamında Abhazya’nın seçilmesi hem tanıtım hem de gelecekte yapılacak kültür ve müzik alanındaki faaliyetler açısından önem taşıyordu.
Açış konuşmasını Abhazya Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, Filoloji Bilimleri öğretim görevlisi Doç. Aşuba Arda’nın yaptığı forumda ikinci konuşmacı ise St. Petersburg’dan gelen sanat tarihi doktoru Rusya Federasyonu Tarih Enstitüsü öğretim görevlisi, müzikolog, kompozitör Igor Matsiyevski’ydi. Tüm Kuzey Kafkasya’daki -Osetya, Çeçenya, Dağıstan, Kabardey Balkar Cumhuriyeti ve Adigey Cumhuriyeti- araştırma enstitülerinden, üniversitelerden araştırmacıların yer aldığı oturumlara birçok kişi online katıldı. Filolog ve etnomüzikologların, sanat tarihçi, etnograf ve müzikologların ağırlıklı olduğu sunumlar sabah ve öğleden sonra olmak üzere çift oturumla gerçekleştirildi.
Adigey Cumhuriyeti’nden oldukça yoğun katılımla gelen gruba, ağustos ayında Adigey Cumhuriyeti Ulusal Müze’den Türkiye’ye bir araştırma projesi kapsamında giden araştırma grubunun lideri Alla Sokolova eşlik etti. Osetya’dan filoloji doktoru Diana Sakiyeva’nın katıldığı forumun Çeçenya temsilcisiyse filoloji bilimleri öğretim görevlisi Munayev İsmail idi. Abhazya Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü Folklor Kürsüsü’nden Dıjın Çurey’in sunumunun başlığı ise “Abhaz-Adige Diasporasında Otantik Ritüelleriyle Düğünler ve Bu Düğün Törenlerinin Müzik Folklorundaki Yeri”ydi. Pek çok kitabın tanıtımının yapıldığı forumda katılımcılar yanlarında getirdikleri kitapları birbirlerine sundular.
Forumun Abhaz Filarmoni Konser Salonu’nda düzenlenen kapanış konserine müzik grubu Gunda da katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz